Intervju med The Farms COO – Anna Dahlgren

Anna Dahlgren är numera vår COO och HR-chef. Hon har jobbat på The Farm i nästan sju år och har haft flera olika roller i bolaget. Hon har en bakgrund som frontendutvecklare och projektledare, men har på senare år klivit åt sidan för att istället vara delaktig i ledningsgruppen och är nu en av dem som driver och leder bolaget. Anna beskrivs av sina kollegor som otroligt varm, noggrann och driven. Själv beskriver hon sig som inkluderande och beslutsam.

Hej Anna, hur mår du idag?

Jag mår bra, vi har precis avslutat januari, som var en väldigt rolig månad med mycket nytt som händer. The Farm kommer genomgå många förändringar och vi har kommit en bra bit på väg. Det känns väldigt roligt att vara med på den resan, det ger mycket energi!

Vad är The Farm för dig?

Det har varit mitt andra hem senaste sju åren, en viktig del av min karriär och The Farm står mig väldigt varmt om hjärtat. Jag har varit med i både med- och motgång tillsammans med mina kollegor. Vi har en stark gemenskap och det är fortfarande lika roligt att åka till jobbet.

Hur är din upplevelse av att vara kvinna och jobba inom IT?

Jag har mött både tveksamma och imponerade personer. Jag upplever att det finns en viss skepticism hos vissa som fortfarande tror att kvinnor inte hör hemma i IT-branschen. Fördomarna kommer mest utifrån när folk inte känner mig eller vet vad jag kan. Jag har alltid haft bra relationer med kunder och kollegor, men känner många kvinnor som får kämpa lite mer för att få ta plats och synas. För mig känns det naturligt att fortsätta jobba för en jämställd värld i allmänhet, och en jämställd IT-bransch i synnerhet. Kompetensen är det som ska spela roll. Inte kön, ursprung eller fördomar.

Anna fortsätter;

Även om man alltid måste kämpa för mångfald, så är en fördel att branschen i sig har fått upp ögonen för att jämna ut könsfördelningen. Det finns nätverk och utbildningar som riktar sig enbart till kvinnor och hjälper dem att ta mer plats. Det ska egentligen inte behövas men det är en bra språngbräda in i framtiden.

När det gäller kvinnor i ledande befattningar så visar nya siffror att ökningen har stagnerat. Trots detta så har The Farm i dag 66% kvinnor i ledningsgruppen, vilket är väldigt positivt! Vad tror du att det kan innebära för bolaget?

Jag tror att fördelen med fler kvinnor i ledande befattningar bland annat är att man får in fler perspektiv. All typ av mångfald berikar vilken organisation som helst, och det är ett steg i rätt riktning med företag som är en god förebild som låter kvinnor ta plats på samma sätt som män får ta plats. Jag tror det sänder goda signaler till både potentiella nya kollegor, samt kunder som ser att vi inte ser skillnad på könen. Vi ser som alla andra utmaningar med att öka mångfalden överlag i bolaget, men vi jobbar aktivt för att förändra det.

Hur tror du generellt att IT-branschen kommer att utveckla sig kommande 10 åren?

Jag tror dels vi kommer få ett ökat intresse av människor som vill jobba inom IT, och bland dem mer kvinnor. Jag tror att kompetenskraven kommer blir viktigare för att säkerställa en god kvalitet, och att fler kommer inse att det är viktigt att hitta rätt kompetens från början. Därför satsar vi redan idag på att kompetensutveckla oss, både djupare och bredare, hela tiden.

Tack för dina svar! Men innan vi är riktigt färdiga på riktigt kommer en sista fråga, vad är det enligt dig som gör The Farm så bra?

Vårt primära fokus är att utvecklare ska må bra hos oss. När vi har en miljö som är anpassad för utvecklare så ger det dem möjligheten att utföra sitt jobb på bästa möjliga sätt. Vi är också måna om kompetensutveckling och en bra företagskultur. När vi tar hand om våra medarbetare så blir en naturlig konsekvens att vi kan leverera med hög kvalitet då vi har glada och kreativa utvecklare.

Vårt mål är givetvis att ha nöjda kunder, men för att få det så väljer vi att fokusera på våra viktigaste resurser – våra anställda. Varje persons bidrag till The Farm är lika viktigt oavsett roll eller titel.

Vill du läsa mer om Anna kan du göra det på hennes LinkedIn.