Hur kan ni jobba med gummibandseffekten?

Jag som skriver detta blogginlägg vet i ärlighetens namn inte om gummibandseffekten är ett vedertaget begrepp inom världen av kompetensförsörjning. En googling ger mest information om löpsteg och muskler, och även om vi har många kompetenser på The Farm, så är muskelfibrer inte ett av våra expertområden. Jag vill dock påstå att gummibandseffekten har en given plats i vårt samhälle, även om det i folkmun förmodligen borde heta något mer buzzigt och något som ger en mer touch av business. Men – oavsett vad vi kallar det – vad menar vi då med det?

När ni får börja trolla med knäna

Tillgång och efterfrågan är desto mer känt, och det som egentligen är grund till hela vår moderna ekonomi. I vissa fall kan det till och med vara så att efterfrågan blir för stor, och tillgången för liten. För samhället i stort ger det plats åt fler konkurrenter och mer innovativa lösningar. Men för det enskilda företaget kan den situationen, och hur man hanterar den, vara en dealbreaker för ett fortsatt samarbete med sin kund. När man söker en leverantör, som förhoppningsvis blir en stabil partner, är långsiktighet och leverans superviktigt.

Vad händer ifall er kund i det här fallet får en stor beställning? Och helt plötsligt blir leveransen än mer affärskritisk, och ni förväntas att leverera mer, än vad ni redan gör? Det kan bli helt fantastiskt, eller jättejobbigt. I en värld där alla vill, måste och behöver digitalisera – vad gör man när man bara måste få in rätt kompetenser snabbt för att kunna täcka ett oförutsett behov? Och om man inte lyckas få in rätt folk på rätt plats snabbt, ska man tacka nej till sin kund då? Nej, förmodligen sitter alla och jobbar övertid för att hinna med leveransen, och alla jobbar in i det sista tills man nött upp sista lagret med hud på sina programmeringsfingrar. Övertidspizza i all ära, men hur hållbart är det? Och om detta sker igen och igen och igen, har man kvar sin personal då?

En expanderbar och smidig lösning

Det är här gummibandseffekten kommer in i bilden. Tänk om det fanns någon som kunde hjälpa till i topparna. Tänk om någon hade precis rätt kompetenser, är trevliga och duktiga på ett samarbete som istället gör det möjligt att tillfälligt, hyra in en ny kollega, som stöttar i det arbetet? Hur skönt vore det inte att i slutet på en leverans se till att alla kan gå hem till sina familjer, samtidigt som man har gasat på i 110 medan stämningen fortfarande är lugn och harmonisk. Och med det så får man ett välgjort arbete med en hög kvalitet och en nöjd kund. Vi finns och vi heter The Farm.

Även om vår slogan inte är att vi hyr ut trevliga kollegor (men vi kanske borde ändra det?) så är det precis så vi jobbar. Eller det är ett av sätten vi kan jobba på. Jag har träffat flera företag och många beskriver samma problematik. Det är svårt att förutse när topparna kommer, hur stora de är och det är nästan omöjligt att med kort varsel anställa medarbetare med rätt nivå av kompetens. Det leder i många fall till en arbetsmiljö som börjar tära på ens medarbetare och som inte är rolig eller hållbar i längre stunder. Men hos oss kan man istället allokera en resurs med rätt kompetenser i x antal veckor och på det viset få stöttning i sina projekt, ro dem i hamn och detta utan att begära en minuts övertid från sina anställda.

hjälpandehandett

En eller flera extra kollegor vid behov

The Farm har jobbat med olika typer av resursuthyrningar i 12 år och vid det här laget har vi svart bälte i att arbeta remote. Våra medarbetare som alla sitter i Falköping och jobbar, lägger inte bara ner sin arbetstid i projekten utan även sin själ. Vi är duktiga på att ge feedback, föreslå alternativa lösningar och vi jobbar som om det vore vårt egna interna projekt. Leverans och kvalitet är inte bara A och O utan en av grunderna för The Farm. Detta gör att många kunder som börjar att samarbeta med oss i form av en livlina, istället blir en långsiktig partner.

Så om du någon gång sitter dumt till och skulle behöva en hjälpande hand – lägg The Farm på minnet! Eller boka in ett möte redan nu så vet du vilka alternativ som finns. Vi har gjort livet lite enklare för många genom åren och det är en väg vi tänker fortsätta på! Vi har kompetenser inom app-, webb- och systemutveckling och många års erfarenhet av smarta lösningar. Med hjälp av oss kan man tillfälligt expandera, alltså använda sig av gummibandseffekten, smidigt och enkelt!

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig? Kontakta min kollega Karl på karl.mann@thefarm.se eller på 070 310 83 00 för att se hur ni kan säkra upp inför era toppar.