Att vara fullstack eller inte, det är frågan

När det gäller utvecklare och att programmera allt från system till appar och webbplatser stöter man ofta på begreppet “fullstack”. Men vad är det egentligen? Kärt barn har många namn och just begreppet fullstack verkar ha lika många tolkningar och betydelser som det finns personer som pratar om det.

Säkerställ en hög kvalitet

I jobbannonser där man söker utvecklare är det inte ovanligt att man söker just en fullstackutvecklare och sedan radas det upp många språk och frameworks, som den önskade kandidaten förväntas kunna. Ibland blir de önskemålen en omöjlig bredd av kompetens som är svårt för en person att kunna, snarare än en bra kravspecifikation för vad företaget i sig vill ha. Även om det finns många otroligt duktiga utvecklare som har en enorm bredd i sin kompetens, kan man rimligtvis inte kunna allt om allt, utan att behöva tumma på kvaliteten.

Drar man liknelsen vid läkare så är det också kanske mer önskvärt att man har ett gäng specialister som kan sin sak bra, snarare än en allmänläkare som kan allt. Och i slutändan, om vi går tillbaka till utvecklarna, så kan man enligt vår mening få en otroligt välskriven produkt både sett till frontend och backend om man är fler personer som alla bidrar med sin expertkunskap. Ett samarbete med olika perspektiv tenderar att ge mer djup och att en soppa har lagom många kockar är ibland en framgångsfaktor.

Vi reder ut begreppet lite

Men vad betyder egentligen ordet fullstack? Enligt w3schools innebär begreppet att en person kan utveckla i både klienten och på servern. Samtidigt har Alexander Katrompas, professor i datavetenskap, publicerat en lite mer kritisk debattartikel där han skriver att fullstack bara är ett buzzword utan någon som helst egentlig mening. Och oavsett var man läser så innebär inte fullstack att man kan specifika språk eller en viss mängd språk, alltså är det ett ganska tandlöst begrepp.

I vissa fall kan man tänka sig att det handlar om ekonomi också. Om man kan anställa en person som fyller alla behov genom att vara “fullstack” så behöver man inte anställa fler. Men då är frågan egentligen inte huruvida personen i fråga är fullstack eller inte, utan istället vad den har för kompetenser.

Så tänker vi om fullstack

En av våra medarbetare säger; Jag tycker ”fullstack” känns överflödigt många gånger. Om man söker en React/Node.js-utvecklare eller en Angular/C#/.NET-utvecklare så tycker jag att man lika gärna kan skriva bara det, ”fullstack” tillför ingetOch de gånger folk bara ber om ”fullstack” utan att specificera det mer så är det helt hopplöst.

På The Farm satsar vi på expertkompetens inom få områden. Vi är måna om kompetensutveckling men vi vill inte ha för mycket bredd. Det är för att säkerställa kvalitet och att vi ska bli riktigt duktiga på det vi gör. I slutändan vill vi inte kunna lite om mycket, utan hellre mycket om lite. Som kund hos oss kan man sedan plocka ihop de kompetenser man behöver, allokera en heltidsresurs och i slutändan sitter två eller kanske tre personer och fyller ut den resursen.

Men i slutändan, spelar det egentligen någon roll?

Syftet med detta inlägg är inte att komma med pekpinnar om vad man ska kalla sig, eller vad rekryterare ska leta efter. Men genom att reda ut lite bland de frågetecken som begreppet fullstack för med sig, ser man ganska snart att det inte direkt säger något om kompetensen. Och att någon som inte kallar sig för fullstack per automatik är sämre eller kan mindre.

Med det sagt så kan det vara svårt att hitta rätt, speciellt om man har ett brinnande behov och en stor brist på de kompetenser som många efterfrågar. The Farm kan hjälpa till med att lösa den knuten, och från vår buffé av kompetens plocka ihop det som behövs. Sedan om vi kallar det fullstack eller bara riktigt bra kompetens från Västgötaslätten spelar ju egentligen ingen roll. Att vi tillsammans med våra kunder kan utveckla deras verksamhet och leverera en riktigt bra kod, är det viktigaste för oss.